Správny čas na sušenie ovocia

plátky hrušiek na sušenie Koniec prázdnin nie je len obdobím, kedy končí bezstarostné leto. Je to aj čas, kedy dozrieva väčšina ovocia na stromoch v záhradách. Ak máte to šťastie, že máte záhradku priamo pri dome, alebo v záhradkárskej osade za mestom, prípadne majú záhradu vaši rodičia, doprajte svojím deťom zdravú maškrtu aj po skončení jesene. Okrem zavárania kompótov a varenia lekváru sa dá ovocie aj sušiť. Vhodné plody na sušenie sú jablká a hrušky.

 

Hrušky a jablká, určené na sušenie, dobre umyte na povrchu, ale šupku neodstraňujte. Prekrojte plody na polovičku alebo na štvrťky a nakrájate ich na plátky hrubé asi 3 mm. Sušiť sa dajú aj slivky, tie nechajte v celosti a s kôstkou, len v elektrickej sušičke to dlho trvá.

V starších domácnostiach, kde sa používa na varenie sporák na uhlie, poukladajte plátky na nízky plech, vyložený papierom na pečenie, ušetríte si námahu s umývaním plechov. Plechy vložte do rúry a počas varenia alebo prikurovania využite odpadové teplo a v rúre usušte vaše obľúbené plody.

V moderných domácnostiach sme odkázaní na elektrické sušičky ovocia. V ponuke je niekoľko typov, majú však niekoľko spoločných znakov. Plastové dierované pláty, naukladané na sebe. Na jednotlivé poschodia nakladieme nakrájané plátky jabĺk alebo hrušiek a zospodu je pod pláty vháňaný teplý vzduch z malého ohrievača v sušičke. Sušenie ovocia trvá niekoľko hodín, na spodných plátoch sa plátky usušia skôr, preto nezabudnite občas skontrolovať, či ovocie na spodných plátoch nie je už hotové.

sušička ovocia

Usušené plátky nechajte hodinku dve vychladnúť a potom uložte v nepriedušne uzatvorených nádobách a skladujte na chladnom mieste, napríklad v špajzi. Dávať ich do chladničky je zbytočné. Po otvorení nádoby plátky trochu zmäknú a môžete si na nich pomaršktiť po skvelom nedeľnom obede.

V sychravých jesenných dňoch vám elektrická sušička ovocia trochu prikúri v byte, takže nemusíte zapínať elektrický ohrievač, ak ešte v meste nie je spustené ústredné kúrenie bytoviek. Nezabúdajte ale, že sušičky zvyšujú vlhkosť vzduchu v byte, preto pravidelne vetrajte, aby ste predišli plesniam z kondenzovanej vzdušnej vlhkosti v rohoch miestností alebo na sklách plastových okien.

Po celú zimu tak budete mať k dispozícii zaručene zdravé, bez chemických látok konzervované plody zo záhrady, plné vitamínov, vlákniny a aj cukru.

Článok bol uverejnený v kategórii Kuchyňa, Záhrada a označený ako . Uložte si ho do záložiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.